2022-06-10

Semester åt alla!

I dagarna har landets gator och torg fyllts av ett ljud som inte går att ta miste på. Studenter som skrikskrattgråter för frihet, framtid och oanade möjligheter. Det var bara några år sedan jag stod på flaket själv. Så himla stort att inte veta vad som händer härnäst. Jag visste dock att jag ville börja jobba så jag kunde flytta hemifrån.

Det jag inte hade koll på då var rätten till semester. Att alla som jobbar har rätt till det, antingen som lediga dagar eller som extra pengar i lönekuvertet varje månad. Semesterersättningen ligger på 12%, vilket gör stor skillnad i plånboken i slutändan och den håller du koll på i din lönespecifikation. Som tur var så hade mitt sommarjobb full koll på allt det där, så de där extra pengarna kom väl till pass när jag var på studentresa med mina kompisar i Barcelona.

/Elsa

2022-05-20

Heja alla sommarjobbare! 💪


I morse var jag med på Nyhetsmorgon och berättade om Koll på jobbet. Om hur viktigt det är att ha koll på sina rättigheter när man jobbar. Det är viktiga frågor som gör det värt att kliva upp 04:30 och utsätta sig för direktsändnings-nerver. ✌️Hoppas att du får nytta av tipsen och råden och att de bidrar till att ännu fler får en grym upplevelse på sommarjobbet!

/Elsa

2022-05-18

Nu är vi igång

Hej! Jag heter Elsa och är LO:s ungsekreterare. Jag gillar godis, IFK Göteborg och att gå ut med mina vänner. Jag vill dessutom se till att fler får det bra på arbetsmarknaden.

Är du under 30 och rätt ny i arbetslivet? Då kan man säga att det är dig jag jobbar för. LO har som mål att ge alla unga vuxna en så bra start på arbetslivet som möjligt och därför har vi tagit fram initiativet ”Koll på jobbet”. Här bjuder vi på kunskap, pepp och råd – så att du får bättre koll på läget.

Här kan du alltid gå in om du har frågor om jobbet, eller kontakta oss direkt om du undrar över något. I sommar åker LO ut på sin årliga turné där vi träffar människor som har frågor om jobbet, så vi kanske ses på ett torg eller en skola någonstans!

Här är en film som berättar om ”Koll på jobbet” och som påminner om alla de tankar och känslor som snurrar när du får ett jobb. En stark och minst sagt dubbel känsla som man delar med över 100 000 personer i Sverige varje år. Rätt mäktigt ändå.

Vi hörs!

/Elsa

Tips inför första dagen på jobbet

Läs våra tips för att få en bra start