2022-08-08

Fråga på stan – Har du rätt till lön när du provjobbar?

På många jobb vill de att du ska provjobba några timmar eller pass innan de anställer dig. Det är ett sätt att se om jobbet passar, både för dig och arbetsgivaren. Men då kommer vi till den stora frågan – har du alltid rätt till lön när du provjobbar? 🤔

/Elsa

2022-07-25

Fråga på stan – Har du rätt till lön om du blir hemskickad?

Vissa dagar är lugnare än andra på jobbet. På en jättevarm och solig dag kanske inte lika många kunder strosar in i klädbutiken, eller så regnar det och kön till glasskiosken är som bortblåst. ☀️⛈ Då kan det hända att chefen ber dig att gå hem för att det inte finns så mycket att göra. Vad gäller då? Har du fortfarande rätt till lön eller dras de timmarna bort från lönen? Testa din kunskap och se vad människor på stan svarade!

2022-07-12

Fråga på stan – Är det okej att jobba svart?

Det låter ju dystert med svartjobb. Och det är precis vad det är. Men är det okej att jobba svart någon gång ibland, kanske bara några timmar eller en helg? Vi frågade människor på stan vad de trodde och det visade sig att många hade riktigt bra koll på detta. 👌

/Elsa

2022-07-04

Fråga på stan – Finns det en minimilön i Sverige?

Jag gav mig ut i somriga Stockholm för att ta reda på hur det ser ut med kunskapen om minimilön i Sverige. Finns det en lagstadgad minimilön eller inte? Hela 60 % svarade fel på den frågan, så testa själv och se om du har bättre koll på jobbet än genomsnittet. ✌️ Glad sommar!

/Elsa

2022-06-10

Semester åt alla!

I dagarna har landets gator och torg fyllts av ett ljud som inte går att ta miste på. Studenter som skrikskrattgråter för frihet, framtid och oanade möjligheter. Det var bara några år sedan jag stod på flaket själv. Så himla stort att inte veta vad som händer härnäst. Jag visste dock att jag ville börja jobba så jag kunde flytta hemifrån.

Det jag inte hade koll på då var rätten till semester. Att alla som jobbar har rätt till det, antingen som lediga dagar eller som extra pengar i lönekuvertet varje månad. Semesterersättningen ligger på 12 procent, vilket gör stor skillnad i plånboken i slutändan och den håller du koll på i din lönespecifikation. Som tur var så hade mitt sommarjobb full koll på allt det där, så de där extra pengarna kom väl till pass när jag var på studentresa med mina kompisar i Barcelona.

/Elsa

2022-05-20

Heja alla sommarjobbare! 💪


I morse var jag med på Nyhetsmorgon och berättade om Koll på jobbet. Om hur viktigt det är att ha koll på sina rättigheter när man jobbar. Det är viktiga frågor som gör det värt att kliva upp 04.30 och utsätta sig för direktsändningsnerver. ✌️Hoppas att du får nytta av tipsen och råden och att de bidrar till att ännu fler får en grym upplevelse på sommarjobbet!

/Elsa

2022-05-18

Nu är vi igång

Hej! Jag heter Elsa och är LOs ungsekreterare. Jag gillar godis, IFK Göteborg och att gå ut med mina vänner. Jag vill dessutom se till att fler får det bra på arbetsmarknaden.

Är du under 30 år och rätt ny i arbetslivet? Då kan man säga att det är dig jag jobbar för. LO har som mål att ge alla unga vuxna en så bra start på arbetslivet som möjligt och därför har vi tagit fram initiativet ”Koll på jobbet”. Här bjuder vi på kunskap, pepp och råd – så att du får bättre koll på läget.

Här kan du alltid gå in om du har frågor om jobbet, eller kontakta oss direkt om du undrar över något. I sommar åker LO ut på sin årliga turné där vi träffar människor som har frågor om jobbet, så vi kanske ses på ett torg eller en skola någonstans!

Här är en film som berättar om ”Koll på jobbet” och som påminner om alla de tankar och känslor som snurrar när du får ett jobb. En stark och minst sagt dubbel känsla som man delar med över 100 000 personer i Sverige varje år. Rätt mäktigt ändå.

Vi hörs!

/Elsa

Tips inför första dagen på jobbet

Läs våra tips för att få en bra start