2024-02-29

Jobba när andra är lediga?

Jobbar du extra? Kanske lite mer än vanligt nu när det är sportlov? Du har väl koll på att du ska ha extra tillägg på lönen när du jobbar på så kallade ”obekväma tider”. Till exempel på kvällar och helger. Det ser lite olika ut beroende på vilket jobb du har och i vilken bransch du arbetar. Är du osäker på vad som gäller för dig, kolla med det fackförbund som organiserar din bransch. Då vet du säkert och riskerar inte att gå miste om en del av lönen.

/Elsa ❤️

2024-02-12

Koll på hur mycket du ska jobba?


Nu rullar sportlovsveckorna igång och det brukar betyda fler timmar för dig som jobbar extra på lov, kvällar och helger. Du vet väl att du ska ha ett skriftligt anställningsbevis där det framgår hur mycket du ska jobba? Och du har väl koll på att du har rätt att få ditt arbetsschema minst två veckor i förväg? Då vet du precis vilka dagar och tider du ska jobba, hur mycket du kommer att tjäna och kan planera ditt liv utifrån det.

Hälsningar Elsa 🎿🏂

2023-12-28

Vad är grejen med ett kollektivavtal?

Hallå där ute i vinterlandet! Att ha koll på varför det är så viktigt att jobba på en arbetsplats med kollektivavtal är inte alltid så lätt. Men kortfattat kan man säga att om du har ett kollektivavtal där du jobbar, så har du också rättvisa arbetsvillkor. Kollektivavtalet ger de anställda trygghet och schysta villkor, vilket bidrar till en hälsosam och trivsam arbetsplats. Så kolla alltid att arbetsplatsen där du söker jobb har ett kollektivavtal.

Ha ett fantastiskt nytt år, 2024!

/Elsa

2023-12-22

Så här ska en kärleksförklaring se ut❣️

Hej, jag vill bara påminna om hur viktigt det är att få ett anställningsbevis/intyg när du börjar ett nytt jobb. Ett anställningsbevis beskriver hur din anställning ser ut. Där ska det stå vad du har för typ av anställning, vilka tider du jobbar, vilka arbetsuppgifter du har, vilken lön du ska få och så vidare.

När du har ett anställningsbevis så vet både du och din arbetsgivare vad som gäller och vad som förväntas av dig. Då har ni båda full koll och kan undvika onödiga missförstånd.

/Elsa

2023-12-20

Till dig som jobbar extra inför julhelgerna 🎄🌟☃️

Nu är det inte många dagar kvar till julafton. Så här års jobbar många unga extra vid sidan om studierna. Det är ni som hjälper till att hålla (h)julen snurrande, dörrarna öppna och bidrar till att andra anställda kan få tid att njuta av välförtjänt vila under helgerna.

Jag tycker det är viktigt att uppmärksamma alla er som jobbar tillfälligt och extra inför och under alla storhelger. För ni har samma rätt och ska omfattas av samma anställningsvillkor som alla andra anställda. En sak du ska tänka på är att aldrig provjobba utan lön. Skulle du bli erbjudan att provjobba utan lön ska du säga nej. Du ska alltid ha betalt för all den tid du jobbar.

Tack för att du jobbar extra inför julen!
Elsa

2023-09-05

Några tips till dig som har jobbat i sommar! 🌞

Tänk på att du ska ha ett arbetsgivarintyg när du avslutat ett jobb. Där ska det bland annat stå vilka arbetsuppgifter du haft och under vilken tid du varit anställd. Det här är ett bevis på att du har haft en anställning och är viktigt dokument att ha med vid framtida jobbsök.

Glöm inte heller att kolla ditt lönebesked så att du fått rätt betalt. I lönebeskedet ska det stå hur mycket du jobbat, vilken lön du har haft, hur mycket skatt som har dragits och om du haft rätt till OB- eller övertidsersättning. Kolla också upp så att du verkligen har fått semesterersättning som alla har rätt till ovanpå den lön man tjänat in.

Ha det fint😃

/Elsa

2023-08-10

Du missar väl inte semesterersättningen?

Semesterersättning är något som du har rätt till, oavsett om du jobbar i flera månader eller bara en dag. Enligt lagen ska du ha minst 12 procent på den lön du totalt tjänat in.

När du har en kortare anställning kan din arbetsgivare välja att betala ut semesterersättning varje månad eller senast en månad efter att du slutat ditt jobb.

Mitt tips till dig är att kolla igenom lönebeskeden så att du får semesterersättningen du har rätt till 🤑

/Elsa

2023-08-04

Vad är det minsta man får tjäna när man jobbar?

Det finns inga lagar på hur lite en arbetsgivare kan erbjuda dig i lön. I Sverige har vi inga lagstadgade minimilöner. Det innebär att om det inte finns ett kollektivavtal på din arbetsplats kan arbetsgivaren i praktiken erbjuda dig att jobba för 5 kr/timmen. Men självklart är det inte okej att jobba för så lite pengar. Därför är mitt tips till dig att kolla så din arbetsplats har kollektivavtal och aldrig jobba för mindre än avtalet säger.

/Elsa

2023-07-26

Har du koll på om du är försäkrad på jobbet?

Att hålla koll på försäkringar är inte det enklaste. Men det finns särskilda försäkringar som är kopplade till våra arbetsplatser. Som gäller för dig som anställd om du blir till exempel sjuk eller skadad. Omfattas din arbetsplats av kollektivavtal, vet du säkert att både du och alla andra som jobbar där är försäkrade.

Har arbetsplatsen inte kollektivavtal är det frivilligt för din arbetsgivare att teckna försäkring. Då måste du kolla upp att det åtminstone finns en sjukdoms- och arbetsskadeförsäkring. Mitt tips till dig är att jobba på en arbetsplats som har kollektivavtal. Då vet du att du har schysta villkor.😀

Bästa hälsningar

/Elsa

2023-07-18

Hur lång tid i förväg har jag rätt att få mitt arbetsschema och har chefen rätt att ändra i schemat?

Du har rätt att få ditt arbetsschema minst två veckor i förväg. I schemat ska det framgå vilka dagar och tider du ska jobba. Det är viktigt att du i så god tid som möjligt får veta när och hur mycket du ska jobba. Då har du koll på din ekonomi eftersom du vet hur mycket du kommer att tjäna och du kan också planera för andra viktiga saker under din arbetsfria tid.

Arbetsgivaren har rätt att ändra i redan lagt schema om arbetet kräver. Men då måste du få besked om ändringarna minst två veckor i förväg så att du kan anpassa din vardag efter det.

/Elsa

2023-07-12

Är det okej att jobba svart någon gång ibland?

Nej du ska aldrig jobba svart. Att jobba svart är olagligt och kan också sluta illa. Du har inga som helst anställningsgarantier. Ingen garanterad lön för den tid du jobbar eller några extra ersättningar. Du får ingen ersättning om du blir sjuk, om du skadar dig har du ingen försäkring och du kan aldrig använda ett svart jobb som referens eller erfarenhet i ditt CV. Den enda som tjänar på att du jobbar svart är din arbetsgivare. Mitt råd till dig är att alltid säga nej om du blir erbjuden att jobba svart. Du ska vara trygg på jobbet och omfattas av de skyddsnät och förmåner du lagligen har rätt till.

Vi hörs!

/Elsa

2023-07-05

Har man rätt till full lön när man bli hemskickad för att det regnar?

Du ska alltid få betalt för den tid du blivit schemalagd enligt överenskommelse. Det spelar ingen om regnet öser ner, att solen skiner för starkt eller det finns någon annan anledning till att det inte finns så mycket att göra på jobbet. Har du ett schema som säger att du ska jobba 6 timmar ska du ha betalt för 6 timmars arbete. Oavsett om arbetsgivaren säger du ska gå hem tidigare eller om det inte finns något att göra.

/Elsa ☂️🌞

2023-06-29

Ska jag provjobba utan lön?

När jag var ny på jobbet hörde jag talas om att man kunde få provjobba utan lön. Arbetsgivaren ville först se om man klarade av eller passade för jobbet. Men så ska det inte gå till och så skulle en seriös arbetsgivare aldrig göra. Skulle du bli erbjudan att provjobba utan lön så säg nej. Du ska alltid få betalt för den tid du jobbar.

Ha en fortsatt fin sommar!

/Elsa

2023-06-22

Hej alla sommarjobbare! 🙂

Hej alla ni som sommarjobbar eller precis gått ut skolan och landat ert första jobb! Jag heter Elsa och jobbar på LO som ungsekreterare och är ansvarig för initiativet "Koll på jobbet". Mitt jobb är bland annat att se till att unga ska ha det bra när de börjar jobba. Jag vill att alla unga ska ges de bästa förutsättningarna på arbetsmarknaden. Vi ska ha samma regler och lika villkor som alla andra. Och vi ska ha schysta löner och anställningsförhållanden!

Under sommaren kommer unga fackliga representanter att vara ute på turné i hela landet för att träffa er som är nya på jobbet. Vi vill gärna höra hur ni har det på jobbet och vad ni funderar på. Vi kan berätta om vad som gäller, vilka rättigheter och skyldigheter man har som anställd och andra viktiga saker att tänka på när man börjar jobba. Vi vill helt enkelt ge er koll på jobbet.

Kanske kommer vi att träffa dig därute i sommar. Men om vi inte ses på din arbetsplats eller på någon gata eller torg, så finns vi på den här sidan där du hittar svar på det flesta frågor som gäller jobbet.

Här är en film som berättar om ”Koll på jobbet” och som påminner om alla de tankar och känslor som snurrar när du får ett jobb. En stark och minst sagt dubbel känsla som man delar med över 100 000 personer i Sverige varje år. Rätt mäktigt ändå.

Vi hörs och kanske ses!

/Elsa

2023-01-06

Är det viktigt att ha koll på arbetstider och schema långt i förväg? 🗓

Det finns arbetsgivare som bara med någon dags varsel, eller kanske till och med samma dag ringer och talar om ifall du ska jobba eller inte. Men om du inte får veta i förväg när och hur mycket du ska jobba, hur ska du då kunna ha koll på din ekonomi eller kunna planera för andra saker på din arbetsfria tid? Vad är det egentligen som gäller och vad tycker folk på stan?

/Elsa

2022-12-30

Är det viktigt att få ett anställningsbevis innan du börjar jobba?

Att börja ett nytt jobb kan vara både roligt, spännande och nervöst. Och mitt uppe i allt nytt som sker kan det vara svårt att veta vad som är viktigt att ha koll på. Till exempel det där med att ha ett anställningsbevis. Ett skriftligt avtal med arbetsgivaren om vad som gäller redan innan anställningen börjar. Jag gick ut på stan och frågade hur viktigt man egentligen tycker att det är att ha ett anställningsbevis redan innan man börjar jobba.

/Elsa❤️

2022-12-26

Har du rätt enligt lag att få extra betalt för arbete på kvällar och helger?

Mitt i julhandeln🤶 gav jag mig ut på stan för att ta reda på hur bra koll folk har på det här med rätten till extra betalt om man jobbar på kvällar och helger. Jag landade på Stockholms centralstation och frågade förbipasserande om dom visste om man enligt lag har rätt att få extra betalt för arbete på obekväm arbetstid. Det visade sig att 9 av 10 svarade fel. Har du koll på vad som gäller?

/Elsa

2022-12-12

Heja alla extrajobbare i julruschen! 🎄

Nu är det ingen tvekan om att det börjar lacka mot jul. Julbelysningen på stan är tänd sedan flera veckor, människor med paket och stora påsar börjar trängas på gatorna och julmusiken strömmar ur varenda butik.

Jullov och julledighet betyder för många unga extrajobb. Det gjorde det för mig också. Ett bra tillfälle att tjäna pengar och fylla på kontot. Själv försökte jag alltid få jobba under lov och storhelger för att dryga ut kassan och ha lite pengar att röra mig med under resten av terminen.

För många som jobbar extra är det vanligt att jobba på kvällar och helger. Då är det viktigt att ha koll på vad som gäller. Till exempel när du har rätt till ob-tillägg eller övertidsersättning. Jag trodde från början att det fanns en lag för det. Men det finns faktiskt ingen lag som säger att en arbetsgivare måste betala ut extra ersättning för övertid eller arbete på kvällar och helger. Däremot har du rätt till extra betalt om du jobbar på en arbetsplats som har kollektivavtal. Där regleras den extra ersättningen för arbete på så kallad obekväm arbetstid och vid övertid. Så mitt tips till dig är att hålla koll på att din arbetsplats har kollektivavtal!

/Elsa

2022-08-08

Fråga på stan – Har du rätt till lön när du provjobbar?

På många jobb vill de att du ska provjobba några timmar eller pass innan de anställer dig. Det är ett sätt att se om jobbet passar, både för dig och arbetsgivaren. Men då kommer vi till den stora frågan – har du alltid rätt till lön när du provjobbar? 🤔

/Elsa

2022-07-25

Fråga på stan – Har du rätt till lön om du blir hemskickad?

Vissa dagar är lugnare än andra på jobbet. På en jättevarm och solig dag kanske inte lika många kunder strosar in i klädbutiken, eller så regnar det och kön till glasskiosken är som bortblåst. ☀️⛈ Då kan det hända att chefen ber dig att gå hem för att det inte finns så mycket att göra. Vad gäller då? Har du fortfarande rätt till lön eller dras de timmarna bort från lönen? Testa din kunskap och se vad människor på stan svarade!

2022-07-12

Fråga på stan – Är det okej att jobba svart?

Det låter ju dystert med svartjobb. Och det är precis vad det är. Men är det okej att jobba svart någon gång ibland, kanske bara några timmar eller en helg? Vi frågade människor på stan vad de trodde och det visade sig att många hade riktigt bra koll på detta. 👌

/Elsa

2022-07-04

Fråga på stan – Finns det en minimilön i Sverige?

Jag gav mig ut i somriga Stockholm för att ta reda på hur det ser ut med kunskapen om minimilön i Sverige. Finns det en lagstadgad minimilön eller inte? Hela 60 % svarade fel på den frågan, så testa själv och se om du har bättre koll på jobbet än genomsnittet. ✌️ Glad sommar!

/Elsa

2022-06-10

Semester åt alla!

I dagarna har landets gator och torg fyllts av ett ljud som inte går att ta miste på. Studenter som skrikskrattgråter för frihet, framtid och oanade möjligheter. Det var bara några år sedan jag stod på flaket själv. Så himla stort att inte veta vad som händer härnäst. Jag visste dock att jag ville börja jobba så jag kunde flytta hemifrån.

Det jag inte hade koll på då var rätten till semester. Att alla som jobbar har rätt till det, antingen som lediga dagar eller som extra pengar i lönekuvertet varje månad. Semesterersättningen ligger på 12 procent, vilket gör stor skillnad i plånboken i slutändan och den håller du koll på i din lönespecifikation. Som tur var så hade mitt sommarjobb full koll på allt det där, så de där extra pengarna kom väl till pass när jag var på studentresa med mina kompisar i Barcelona.

/Elsa

2022-05-20

Heja alla sommarjobbare! 💪


I morse var jag med på Nyhetsmorgon och berättade om Koll på jobbet. Om hur viktigt det är att ha koll på sina rättigheter när man jobbar. Det är viktiga frågor som gör det värt att kliva upp 04.30 och utsätta sig för direktsändningsnerver. ✌️Hoppas att du får nytta av tipsen och råden och att de bidrar till att ännu fler får en grym upplevelse på sommarjobbet!

/Elsa

2022-05-18

Nu är vi igång

Hej! Jag heter Elsa och är LOs ungsekreterare. Jag gillar godis, IFK Göteborg och att gå ut med mina vänner. Jag vill dessutom se till att fler får det bra på arbetsmarknaden.

Är du under 30 år och rätt ny i arbetslivet? Då kan man säga att det är dig jag jobbar för. LO har som mål att ge alla unga vuxna en så bra start på arbetslivet som möjligt och därför har vi tagit fram initiativet ”Koll på jobbet”. Här bjuder vi på kunskap, pepp och råd – så att du får bättre koll på läget.

Här kan du alltid gå in om du har frågor om jobbet, eller kontakta oss direkt om du undrar över något. I sommar åker LO ut på sin årliga turné där vi träffar människor som har frågor om jobbet, så vi kanske ses på ett torg eller en skola någonstans!

Vi hörs 🙂

/Elsa

Tips inför första dagen på jobbet

Läs våra tips för att få en bra start