Om Koll på jobbet

Koll på jobbet är ett initiativ från LO där vi vill stötta dig som är ny på jobbet.

När man söker ett jobb – och får det. Hurra!! Och hjälp. Vad händer nu? Glädje blandas med nervositet och en himla massa frågor. Därför finns vi här för att svara på dina frågor och funderingar – före, under och efter en anställning.

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om arbetslivet, en massa tips och tankar för att få bättre koll på läget. Så att du kan känna mer pepp än pirr på väg till din första dag på jobbet. Även om pirr såklart ingår.

Du kan alltid kontakta oss, oavsett om du är medlem i facket eller inte. Kanske dyker det upp en fråga inför första dagen på jobbet, eller en magkänsla som bara inte stämmer när du jobbat ett tag – ingen fråga är för liten, konstig eller stor!

Välkommen att höra av dig via mejl kollpajobbet@lo.se eller telefon 020–56 00 56

Om facket. En kort förklaring.

En fackförening – eller facket – kallas en organisation som representerar och stöttar de som jobbar. Det finns fler än 50 olika fackföreningar i Sverige och de är ofta inriktade på en viss yrkesgrupp så att det finns expertkunskap inom just det yrket.

Olika fackföreningar har funnits i Sverige sedan 1800-talet och har alltid arbetat för att skapa bättre villkor för de som jobbar. Det är facket som bland annat sett till att vi har 8 timmars arbetsdag, fem veckor semester, föräldraledighet och någon att vända oss till om det uppstår problem.

Förutom att stötta individer, är en av fackets viktigaste uppgifter att komma överens med en arbetsgivarorganisation om vilka regler och villkor som ska gälla på arbetsplatserna. Dessa överenskommelser kallas kollektivavtal och ska följas av både arbetsgivare och anställda.

Vill du bli medlem i facket? Eller är du bara nyfiken på vilken fackförening som gäller för ditt jobb? Här kan du hitta ditt fackförbund och läsa mer om ett medlemskap i facket.

Vilka är då LO?

LO är inte en fackförening, utan en organisation som samlar 14 olika fackföreningar med över 1,4 miljoner medlemmar. Tillsammans skapar vi trygghet i arbetslivet och kämpar för ännu bättre villkor. Som rimliga arbetstider, högre löner och en bra arbetsmiljö.

Våra medlemmar jobbar inom många olika yrken. Vi är allt från musiker till svetsare, butikspersonal och undersköterskor. Trots alla våra olikheter har vi en sak gemensamt – vi vet att ett ännu bättre arbetsliv är möjligt.

Över 1,4 miljoner medlemmar

Läs mer om LO här