Att jobba extra är ett bra sätt att fylla ut plånboken, samtidigt som du samlar på dig arbetslivserfarenhet. Viktigt att komma ihåg, är att även du som jobbar ”bara ibland” har rättigheter för att du ska ha det bra på jobbet. Här har vi samlat några saker som är bra att ha koll på.

Fem komihåg till extrajobbet

1. Det viktiga anställningsbeviset

Här står saker som vilken lön du får, arbetsuppgifter och uppsägningstid. Anställningsbeviset är en trygghet för dig som arbetar och ger både dig och arbetsgivaren en tydlig uppfattning om vad som förväntas.

2. OB och övertid

Det är vanligt att jobba kvällar och helger vid extrajobb. Därför är det bra att hålla koll på både din rätt till övertidsersättning och betalt när du jobbar obekväma arbetstider. Det finns olika regler kring det här, kontakta oss på LO om du har frågor.

3. Provjobba aldrig utan lön

Oseriösa arbetsgivare kan be dig att provjobba gratis. Något som faktiskt bryter mot kollektivavtalet, om de har ett sådant. Du kan såklart provjobba, det är ett bra sätt för både dig och arbetsgivaren att se om det passar dig, men jobba inte gratis.

4. Arbetstider

För att du ska ha koll på din ekonomi och kunna planera för din arbetsfria tid är det viktigt att få veta när du ska jobba. Du har rätt till ett schema minst två veckor i förväg. Oftast längre om din arbetsplats har kollektivavtal.

5. Kollektivavtal = din trygghet

Kolla upp om din arbetsplats har ett kollektivavtal. Det påverkar bland annat din lön, ersättningar för övertid och OB, och ser till att du är försäkrad om något skulle hända på jobbet.

KONTAKTA OSS PÅ LO

Du kan alltid kontakta oss om det dyker upp några frågor – före, under eller efter din anställning. Det är kostnadsfritt och du behöver inte vara medlem i en fackförening.

Mejl: kollpajobbet@lo.se

Telefon: 020–56 00 56

Det finns såklart mycket annat som också är bra att ha koll på. Här kan du läsa mer om det mesta som gäller facket och arbetslivet.

Checklista för koll på jobbet

Här har vi samlat saker som är bra att ha koll på för dig som jobbar