Första eller kanske tredje gången? Oavsett är det dags för äventyr. Säsongsjobb är ett populärt sätt att lära sig nya saker, se nya platser och träffa likasinnade. Här hittar du våra fem viktiga komihåg som hjälper dig att få en bra upplevelse på jobbet.

Fem komihåg till säsongsjobbet

1. Se till att du får ett anställningsbevis

Här står bland annat vilken lön du får, uppsägningstid och arbetsuppgifter. Anställningsbeviset är en trygghet för dig som arbetar och ger både dig och arbetsgivaren en tydlig uppfattning om vad som förväntas.

2. Lön = pengar

Lönen ska betalas ut vitt till ditt bankkonto, tillsammans med en lönespecifikation. Pengar ska inte ersättas av liftkort, matkuponger eller boende.

3. Få koll på dina arbetstider

För att du ska ha koll på din ekonomi och kunna planera för din arbetsfria tid är det viktigt att få veta när du ska jobba. Du har rätt till ett schema minst två veckor i förväg. Oftast längre om din arbetsplats har kollektivavtal.

4. Kollektivavtal och försäkringar

Med ett kollektivavtal på arbetsplatsen är du alltid försäkrad och har en lägsta gräns för lön. Om din arbetsplats inte har ett kollektivavtal är det viktigt att du kollar upp att du är verkligen är försäkrad.

5. Kontakta oss på LO

Du kan alltid kontakta oss om det dyker upp några frågor – före, under eller efter anställningen. Det är kostnadsfritt och du behöver inte vara medlem i en fackförening.

Mejl: kollpajobbet@lo.se

Telefon: 020–56 00 56

Det finns såklart mycket annat som också är bra att ha koll på. Här kan du läsa mer om det mesta som gäller facket och arbetslivet.

Koll på jobbet med Elsa

Möt LOs ungsekreterare