Första dagen på jobbet kan kännas både spännande och läskig på samma gång. Här har vi samlat några tips som kan hjälpa dig att känna mer pepp än pirr när du kliver in på jobbet.

Arbetskläder

Fråga vilka kläder som gäller på arbetsplatsen innan du börjar. På vissa platser ingår arbetskläder, men ofta använder man sina egna. Om du har ett jobb där du står och går mycket är det viktigt med bekväma skor.

Var på plats i god tid

Åk hemifrån några minuter tidigare än du behöver, det är skönt att veta att det finns marginaler om en buss eller tunnelbana skulle vara sen. Att vara på plats en stund innan du börjar ger ett gott första intryck, tid att kika runt på arbetsplatsen och möjlighet att hälsa på alla.

Telefonpaus

Ibland känner man sig lite vilse innan man kommit in i sina arbetsuppgifter. Då kan det vara lätt att vilja "gömma" sig i sin telefon, men du vinner på att istället vara uppmärksam, ställa frågor och prata med kollegor. Vi är många som automatiskt plockar fram telefonen och därför kan det hjälpa att lägga undan den i en jackficka eller skåp.

Ställ frågor

Första dagen är full av ny information och intryck. Lyssna och ta in så mycket du kan, men tveka inte att ställa frågor. Även om någon redan förklarat en sak, kan du fråga igen. Det är bättre att du förstår en uppgift istället för att bara köra på. Och tänk på att du inte förväntas kunna allt på din första arbetsdag.

"Namntricket"

Försök att lära dig namnen på några kollegor under dagen. Då blir det lättare att komma in i gänget och du slipper inleda en fråga med "DU, hur gjorde jag nu det här?". Kan låta som en liten sak, men många uppskattar när någon ansträngt sig för att lära sig deras namn.

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna om jobb och anställning