Var börjar man? Och hur ska man skriva? Här hittar du några av våra bästa tips för att landa ett jobb. Och du – lycka till!

Jobbsökartips

  • Kolla in Arbetsförmedlingen. Där hittar du många bra tips för hur man skriver CV och personligt brev, var och hur du söker jobb och hur du förbereder dig inför en arbetsintervju.
    CV, ansökan och intervju (extern länk)
    Så hittar du jobbet (extern länk)
  • Sök i Platsbanken. Arbetsförmedlingen har en webbplats för lediga jobb som de kallar Platsbanken. Där söker du bland tusentals lediga jobb utifrån var du bor och kan tänkas jobba med.
  • Prata om att du söker jobb. Ett rätt vanligt sätt att få ett jobb är via någon man känner. Därför är det bra att vara öppen med att man söker jobb. Ett effektivt sätt kan vara att slänga ut trådar i sina sociala medier eller vid middagsbordet. Kanske hör en förälders kompis att du söker jobb och kommer ihåg att det finns en öppning på företaget över sommaren?
  • Det finns många plattformar att söka jobb på. Några exempel som du kan kolla in är Linkedin, Facebook och Blocket.
  • Besök arbetsplatsen personligen. När du skrivit klart ditt CV och ett personligt brev kan du antingen mejla eller gå till arbetsplatsen direkt och be att få prata med den som ansvarar för att anställa personal. Har du tur finns kanske arbetsgivaren på plats och ser att du ansträngt dig genom att komma dit.
  • Skicka och dela ut många CV:n. Det är inte alltid som det går helt lätt att få ett jobb, därför är ett bra tips att sicka ut många ansökningar. Kanske har ett företag inte plats för dig idag, men om de har fått ditt CV kan det hända att de hör av sig i framtiden om något dyker upp.

Tips inför första dagen på jobbet

Läs våra tips för att få en bra start